Chun Ho Cheung

MA Interior Architecture

Waterloo STAYtion

THE THESIS EXPLORES ideas of time in relationship with body and space. Introducing new cinematic spaces in Waterloo Station, the proposal allows people to ‘stay’ rather than ‘wait’ and echoes the former Art Deco News Cinema that was once located in the station.

The project commenced with noticing; recording the traces left by the demolished news cinema (objective time) and examining the circulation patterns that emerge as a response to the train schedules of Waterloo Station (subjective time). Inspired by Claude Parent’s Oblique Function, an investigation between the rhythms of typologies and ergonomics, the design proposal is a dynamic landscape that folds into a series of interiors for the screening of German expressionist and silent movies.

Further, ideas of transparency and interference between train station activities and the screening of silent films leads to the incorporation of perforated façade panels, creating a pavilion design that contrasts with the Victorian structure. In addition, experiments involving the projection of moving images onto perforated surfaces led to a study of the Moiré effect; this effect provides an overlay of interference patterns into the film that responds to one’s movement.

MORE is a part of Open Studio project run by the School of Architecture + Cities at the University of Westminster to make its design, research and practice-based work available online while it is happening.

University of Westminster is a charity and a company limited by guarantee. Reg no. 977818 England.